Wonderlijk overeenkomstig

Wonderlijk overeenkomstig

Toen ik in 2014 begon te schrijven aan mijn roman, had ik nooit kunnen vermoeden dat het zo’n gigantisch formaat zou aannemen van een formidabel tweeluik, en inmiddels zelfs geëvolueerd tot een heuse trilogie met epiloog.

Na een maandje schrijven in 2014 voor een wedstrijd en een teleurstellende reactie van een enkel jurylid die er niets van begrepen had, heb ik mijn schrijfwerk opzij gezet en me algauw geconcentreerd op andere dingen. De tijd was er niet rijp voor en ikzelf blijkbaar ook nog niet.

Sinds eind 2017 heb ik opnieuw de vonk van inspiratie gevoeld en dat is inmiddels een sterk opgelaaid vuur van complete toewijding geworden met ware schrijfmarathons waarbij ik vaak vergeet te eten en te slapen. Ik neem altijd notitieboeken mee voor het geval ik een bepaald idee heb voor een stukje van het verhaal.  Nog nooit heb ik zoveel geschreven als afgelopen zes maanden, en de inspiratiestroom lijkt gewoonweg niet te stuiten, wat me nog steeds verbaast.

WONDERLIJK.

Er vinden telkens en steeds vaker wonderlijke overeenkomstige gebeurtenissen plaats, zo is er kortgeleden een geweldig naslagwerk over de Griekse Mythologie verschenen, met een smeuïg sausje humor overgoten maar desondanks indrukwekkend staaltje aan mythes van alle godheden!

Vanmiddag in de boekenpaal in het park heb ik alweer een nuttig boek gevonden wat ik nodig heb om zo dicht mogelijk bij de werkelijkheid te blijven.

What’s in a name?

Would a rose smell so good if it weren’t called a rose?

Wat betreft de namen van mijn personages ben ik zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke personen in de mythes gebleven, zeker voor de hoofdpersonages en de belangrijkste personages eromheen.

Gisteren met een kunstenaarsseminar nabij Sloterdijk, Station in Amsterdam West, zie ik de naam HERMES op het kiosk-restaurant staan. Hoezo toevallig? De avond tevoren had ik een aantekening gemaakt over Hermes en waarom de boodschapper van de Goden deze keer niet prompt verschijnt terwijl het om leven en dood gaat, met rampzalig gevolgen!

Een van de deelneemsters van dat seminar heet verbazingwekkend genoeg Nike. Deze naam is afkomstig van het schitterende marmeren beeld van de ‘Nike van Samothrace’ zonder armen en hoofd, vermoedelijk van Aphrodite, de gevleugelde pure liefde. Ook wel de godin van de overwinning, Victoria genoemd. Ze heeft geen hoofd omdat ze ‘verlicht’ zou zijn.

OP HET JUISTE PAD.

Het schitterende, reusachtige beeld is bezichtigen in het Louvre, in Parijs. Nu ik er zo over nadenk, staat er op mijn dikke gouden boek Kunstgeschiedenis haar afbeelding.

Gek genoeg was ik net van plan om een van mijn personages Nike te noemen want de tempel in mijn boek is gewijd aan Aphrodite. Ik twijfelde echter omdat ik niet zeker was of Nike als vrouwennaam gebruikt wordt, blijkbaar wel! Geen grapje, overigens.

En jawel hoor, nog geen dag later loop ik er letterlijk tegenaan, zo wonderlijk en zo grappig dat ik regelmatig dit soort zogenaamde toevalligheden op mijn pad vind. Zoals ik reeds eerder zei, dit zijn voor mij allemaal tekens dat ik op de juiste weg zit. Het klopt wat ik doe. Mijn boek gaat daarbij over mystiek dus ik juich deze signalen van harte toe.

Daar bestaat een prachtig Grieks woord voor: Kleidon, de stem uit de massa of het Universum, of Synchroniciteit, een zogenaamde toevallige samenloop van omstandigheden: de verwevenheid van diverse gebeurtenissen die niets met elkaar te maken hebben maar toch ‘gelijktijdig’ plaatsvinden, die de bevestiging geeft dat ik me op het juiste pad bevindt.

Goddelijke inspiratie is dit!

Nu ik enkele dagen alweer niet meer heb geschreven, merk ik dat ik echt opnieuw wil schrijven want mijn goden en godinnen en mijn sterke personages laten zich roeren. Het liefst zo vroeg mogelijk in de ochtend. Ze missen me te erg, en bouwen een feestje in mijn hoofd!
Dit wordt een boek om nooit te vergeten en mijn levenswerk.

Alle tekst en fotomateriaal © Copyright Erika vander Hart 2019.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *